Ljusterapi med färg

En testomgång (2,5 minuter) och konsultation 200 kr
Enstaka behandlingar 1200 kr
Paket med 4 gånger 3900 kr

Naturligt ljus: Ljus upprätthåller allt liv. Experiment har visat att både plantor och djur är extremt känsliga för balansen av spektrumet. Färgen, riktningen och intensiteten av det omgivande ljuset reglerar strikt blomning och fertilitet. Detta är ytterst viktigt i ekosystemet för samexsistens och överlevnad av olika arter. Likaså är människan beroende av ljus och färg, för reglering av energinivåer samt biologiska funktioner som hjärtrytm och hormoner.
Solljus är basdieten för allt levande på jorden.

Monokromt ljus eller monokromatiska färger, kommer från grekiskans mono croma, en färg. Det flesta färger är polykromatiska, blandade av olika färger. Men en absolut ren monokrom färg, som t ex grönt är inte en blandning av gult och blått utan det är grön färg, som färgen på vissa fjärilar eller ögat på påfågelns fjäder. Det är inte en blandning utan det är rent
grönt ljus.

De monokroma färgerna kan endast alstras med ljus, de kan inte målas eller tryckas. Man kan jämföra de rena färgerna med rena toner i musik.
Monokroma färger får man fram genom att man filtrerar mycket rent vitt ljus med ett interferensfilter och skär ut små delar ur spektrat. Den tunna skivan av ljuset återger en ren färg. Detta innebär att cellerna i kroppen får en väldigt korrekt information. Monokromfärger har en mycket hög färgprecision och är biologiskt ekvivalent med laserljus.

Monokrom Färgterapi och Färgdomen har utvecklats av Karl Ryberg, psykolog som i över 40 år arbetat med färgterapi. Nu har han även fått forskningsanslag via Chalmers för detta.

gr

Hur går det till med Monokrom Färgterapi?

Vi går först igenom en konsultation.
Du ligger påklädd på en behandlingssäng. En ljusprojektor placeras över ansiktet varvid du behandlas med helt rena färger i hela färgskalan, från ultraviolett till infrarött ljus. Du kan själv välja vilken färg du vill befinna sig i, de färger du instinktivt vill stanna vid är de rätta för dig, och detta kan variera från session till session. Under hela behandlingen så ligger du med med öppna ögon.

Priser:

En testomgång (2,5 minuter) och konsultation 200 kr
Enstaka behandlingar 1200 kr
Paket med 4 gånger 3900 kr

Vilka effekter kan man förvänta sig?

Färgerna fungerar som visuella vitaminer och har en starkt vitaliserande effekt. Färgterapi med monokromatiska färger har även en självläkande effekt för kroppen och man uppnår en fysisk och emotionell balans.

Vanliga reaktioner:
 Direkt efter en session upplever många en känsla av upprymdhet, välbefinnande och en energiboost. På kvällen finns ofta en tendens till avslappning och en behaglig trötthet.
Efter en vecka eller två börjar kroppen rena sig från ansamlade gifter och infektioner. Detta kan märkas genom tex finnar, illaluktande svett, lätt feber, hosta, ökad urinering och att magen är ur balans. Dessa hälsosamma reningseffekter oftast under en kort period och är viktiga i läkningsprocessen.

Kraften av monokromatiskt ljus kan få spända muskler och gamla sår att kännas av mer. Även detta är övergående och tonus stabiliseras inom kort. Detta involverar även spända ögonmuskler som ger sämre syn. Försämrat färgseende förbättras normalt efter några sessioner.
Ostörd läkande sömn är oftast det enklaste sättet att hjälpa kroppens vävnader läka. Färgterapin kan ge mer levande och symboliska drömmar.

Psykiska sår kan också gå igenom en rening med en del obehagliga symptom. Vanligt under en sådan process är att känslor av ilska eller sorg dyker upp till ytan för att sedan läka till medkänsla och självmedkänsla.

Fysisk aktivitet hjälper till i processen, liksom även massage och tex örtbad.

Många klienter börjar spontant förbättra sin livsstil som att tex sluta med tobak, alkohol och kaffe.

Skillnaden mellan ljusterapi och monokromatisk färgterapi är framför allt tiden, ljusterapi kräver långa och många sessioner till skillnad på färgterapi. Även resultaten, då färgerna är bärare av biologisk information som är extremt specifik för hjärnan.

Färgterapin kombineras med ljudterapi, musik med ljudvågor som lugnar hjärtat och nervsystemet samt en infraröd värmemadrass att ligga på (ökar cirkulationen och hjälper musklerna att slappna av, samt har även PEMF-pulser).
Färgterapin är 10 min. för fullt friska personer.
För äldre, barn och svagare personer rekommenderas 5-7,5 minuter.

Ett paket med 4 behandlingar brukar vara en bra start. Det bör vara ca 4 veckor mellan sessionerna. Ej tätare än 2 veckor mellan och inte längre än 6 veckor, för bästa resultat.